Bronboringen
Er worden tegenwoordig veel bronboringen toegepast. Niet iedereen kan zo maar een bronboring uitvoeren. Ook is het niet mogelijk om zomaar zelf een bronboring uit te voeren. U zal daarvoor de nodige expertise in moeten schakelen. Een goed, verantwoordelijk bedrijf die boringen uitvoert is bijvoorbeeld Van der Haar Waterprojecten Voordat men gaat boren moet men kennis hebben genomen van de verschillende grondlagen en de wijze waarop ze zijn opgebouwd. Ook moet men weten door wat voor waterlagen men heen zal boren. Omdat die kennis over het algemeen niet onmiddellijk voorhanden is, zal men dergelijk boringen door een boormeester moeten laten uitvoeren. Hij zal precies weten hoe diep er geboord moet worden om tot het goede grondwater te komen. Wanneer hij de juiste waterlaag heeft bereikt kan hij het gaan oppompen.

Verschillende grondlagen
Op iedere plek waar men gaat boren zal de grond een andere opbouw hebben. Ook zal het grondwater overal een verschillende diepte hebben. Daarom is kennis over de geologische omstandigheden van de plaats waar men gaat boren van groot belang. Wanneer men dat weet, dan pas kan men verantwoord gaan boren. Ook zal de boormeester moeten weten wanneer hij op een plaats naar grondwater gaat boren of er voldoende grondwater voorradig is. Ook de kwaliteit van het water is belangrijk. Voor het beregenen van sportvelden wordt een andere waterkwaliteit gevraagd dan voor bijvoorbeeld bloemkwekerijen. Tevens zal men, op plaatsen waar men door de verschillende lagen boort, deze moeten afdekken. De grond die wordt opgepompt zal een verantwoordelijk bedrijf verzamelen en afvoeren. Hierdoor zal rondom de boorput alles goed schoon blijven. De diepte waar men moet zijn voor kwalitatief goed bronwater is overal verschillend. Er zijn plaatsen waar men slechts 10 meter de grond in hoeft, maar er zijn ook plaatsen waar men wel tot 150 meter diepte moet boren. Nu zal het voor een goed bedrijf niet veel uitmaken hoe diep men zal moeten boren. Ze hebben de kennis en de mogelijkheden om het allemaal tot een goed einde te brengen. Er zit wel een groot prijsverschil in. Het boren tot 10 meter zal veel goedkoper zijn dan wanneer men boort naar een diepte van 150 meter. Dat is begrijpelijk omdat niet alleen het boren duurder is ook de pomp die het water moet oppompen zal een groter vermogen moeten hebben.  Wanneer het water is opgepompt zal men eerst aan de hand van een monster in het laboratorium moeten controleren of het daadwerkelijk geschikt voor het beoogde doel.

Warmte
Tegenwoordig worden er steeds meer boringen verricht voor de verwarming in huis. Door gebruik te maken van de aardwarmte kan men dan op een goedkope manier gebruik maken van het warme water wat men oppompt. Deze manier van het huis verwarmen zal steeds meer worden gebruikt omdat gasverbruik over het algemeen duurder uitvalt.

Delen