Een kozijn is een omlijsting waarin of een raam of een deur worden ingepast. Zo biedt steun aan het glas dat de isolatie van een woning bevordert. Er kunnen verschillende materialen worden gebruikt voor het kozijn: kunststof, hout, of aluminium. De keuze van het materiaal draagt sterk bij aan de uitstraling van het huis.

Kunststof kozijnen
Deze worden gemaakt van PVC en zijn zeer gewild omdat deze duurzaam zijn en onderhoudsvrij. Kunststof kozijnen zijn gemakkelijk schoon te houden. Goed bestand tegen alle weersomstandigheden. Verder werkt het thermisch isolerend. Wel is het bij beschadiging (na bijv. een inbraak) lastig te herstellen en dient vaak het complete kozijn vervangen te worden. Het is ook minder eenvoudig om de kleur te veranderen: het is n.l. niet mogelijk om deze over te schilderen, zoals bij hout. Online zijn er aanbieders te vinden. Kijk eens bijvoorbeeld bij SMEBO.

Houten kozijnen
De meeste houten kozijnen bestaan tegenwoordig uit hardhout, zoals: vuren, lariks of grenen. Om te kunnen weten of het hout uit duurzaam beheerde bossen afkomstig is, dient dit te worden voorzien van de juiste keurmerken.  Hout heeft in tegenstelling tot kunststof of aluminium een warmere en meer klassiek/authentieke uitstraling. Vroeger moest een houten kozijn regelmatig geschilderd worden, vandaag de dag volstaat om de (circa) 7 jaar. Dit komt door het gebruik van duurzamer hout, maar ook door de verschillende verfsoorten die zich in de loop der tijd hebben verbeterd. Voor kozijnen van bijv. afzelia, merbau of meranti is over het algemeen zelfs helemaal geen schilderbeurt meer nodig. Het is dus aan te raden goed te bedenken welke houtsoort u wenst. 

Aluminium kozijnen
Vanaf de jaren vijftig kwam aluminium in opkomst: een licht materiaal met een mooie strakke vormgeving. Het is duurzamer dan hout, ijzersterk en goed bestand tegen vocht en Uv-stralen. Het is kleurvast, elegant en heeft weinig onderhoud nodig. Om erop te letten dat een aluminium kozijn goed isoleert, dient men wel te letten op de thermische onderbreking of 'koudebrug': een stukje kunststof of kunsthars in het hart van het kozijn.  Het heeft net als kunststof als nadeel dat het niet of nauwelijks overschilder-baar is, evenals lastig te herstellen. Daarnaast moet het kozijn beschermd worden tegen oxidatie.

Welke kosten kunt u verwachten?
De prijzen kunnen zeer uiteenlopen en zijn afhankelijk van: materiaal, duurzaamheid, kwaliteit en de hoeveelheid die u afneemt. Gaat het bijv. om een klein raam, of om een grote schuifpui? Een vast raam, of een draai-kiep raam? Gaat u het oude raamwerk zelf verwijderen, of laat u dit door de vakman doen? In welke mate wilt u dat er inbraakbeveiliging wordt toegepast? Dit zijn allerlei factoren die van invloed zijn op de prijs. In het bijzonder wisselen de prijzen voor kunststof kozijnen sterk per aanbieder. Het loont dan ook zeker de moeite om goed te vergelijken en uzelf te laten informeren.

Delen