We leven vandaag de dag in een digitale maatschappij. Sociale media en het internet beheersen in grote mate ons leven en we worden waar we ook komen echt gebombardeerd met de nieuwste manieren van reclame maken en een boodschap overbrengen. Het is tussen al dat online geweld dan ook ontzettend gemakkelijk om te vergeten dat er ook nog altijd zoiets bestaat als de offline wereld. YouTube, Facebook, Twitter en onze digitale televisie domineren het marketinglandschap en de oude manieren van reclame maken? Dat is toch voorbijgestreefd? Maar is dat wel echt zo? Is een offline marketingtechniek als folders verspreiden echt iets van het verleden? 

De waarde van het offline verhaal

Er was een tijd dat offline exposure het enige was wat er bestond. Er werden flyers gedrukt, brochures de wereld in gestuurd en mensen haalden al hun informatie uit reclameboekjes die aan de deur werden geleverd. En als je echt eens wild wou doen? Dan was er wat reclame op televisie en op de radio maar het moet gezegd worden dat dit een dure vorm van reclame maken was, een vorm die enkel haalbaar was voor kapitaalkrachtige bedrijven. Met de opkomst van het internet en de online communicatie zijn we ondertussen echter volledig de enorme voordelen van dit offline verhaal uit het oog verloren. Een groot voordeel aan informatie verspreiden via bijvoorbeeld folders is immers dat het een blijvende indruk geeft. Een folder is een tastbaar materiaal dat niet met een klik uit ons leven kan verdwijnen. Reclame op het internet dat valt immers heel gemakkelijk te omzeilen: je zet een adblocker op je laptop of klikt gewoon weg. Een fysieke folder? Daarvoor moet je moeite doen om het weg te krijgen, even vast te nemen, bewust de vuilbak inkieperen. Een tijdsspanne waarin je de boodschap al mee hebt gekregen. 

Folders verspreiden: de blijvende indruk

Zo zijn er talloze onderzoeken reeds uitgevoerd die hebben uitgewezen dat ons menselijk brein veel sneller informatie vasthouden die op tastbaar materiaal is weergegeven. Onze hersenen zijn nog niet helemaal mee met de online wereld. En dan hebben we het nog niet gehad over misschien wel het grootste voordeel van dit hele verhaal: we zijn als mensen niet meer gewoon om echt nog eens echt papier in de bus of in handen te krijgen. Dagelijks krijgen we tientallen tot honderden e-mails maar papieren briefwisseling? Dat is een zeldzaamheid. Een zeldzaamheid die gevoelsmatig teruggrijpt naar een nostalgisch deel in ons brein. Een deel van ons brein waar je zonder al te veel problemen op in kunt spelen. Het zou een gemiste kans zijn dat niet te doen. 

Delen