Wanneer de koude periode van het jaar weer aanbreekt, is het van belang dat je verwarming optimaal werkt, zodat het huis goed is verwarmd. Met name in periodes van vorst is een goed functionerende cv ketel onmisbaar in huis. Je cv ketel is het klopend hart van je huis als het gaat om het verwarmen van je verwarming, maar ook bijvoorbeeld van het warme water. Als je cv ketel niet op orde is is, of als cv onderhoud niet regelmatig plaatsvind, kun je wel eens voor onaangename verassingen komen te staan wanneer je hem het meest nodig hebt in de koude periodes van heg jaar. Een cv ketel gaat gemiddeld zo'n 15 tot 20 jaar mee, mits deze goed wordt onderhouden.   

Koolmonoxide

Wanneer je de cv niet regelmatig laat controleren kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan, zoals bijvoorbeeld het vrijkomen van koolstofmonoxide. Dit kan gebeuren als de cv doorvoerbuizen niet tijdig vervangen worden. De (vaak kunststof) buizen worden in de loop der tijd aangetast door het zuur van het rookgas waardoor er gaatjes kunnen ontstaan, waardoor koolmonoxide vrij kan komen in je huis. Koolmonoxide is een giftige stof die bij inademing dodelijk kan zijn. Het is daarom belangrijk om je cv ketel periodiek te laten nakijken door een expert.  

Wanneer is het tijd voor cv onderhoud

De periodieke controles van je cv ketel zouden gemiddeld genomen minimaal een keer per jaar moeten plaatsvinden. Een medewerker van een erkend cv installatiebedrijf loopt bij deze controle alle functies na van je cv ketel. Hij of zij zal een diagnostische test uitvoeren van het hele systeem, om te kijken of alle onderdelen en alle processen van het systeem op de juiste manier werken. In voorkomende gevallen zullen enkele buizen, met name bij de eerder genoemde cv doorvoer worden vervangen, opdat gevaarlijke stoffen zoals koolmonoxide niet in je huis terecht kunnen komen. In de meeste gevallen bieden cv installatiebedrijven een onderhoudscontract aan. De monteur in kwestie komt dan, afhankelijk van de gemaakte afspraken in het onderhoudscontract, eens per jaar, danwel eens per 2 of 3 jaar langs voor de periodieke controle van je cv ketel.   

Voordelen cv onderhoud

Hiermee worden veel problemen voorkomen. Naast bovengenoemde koolstofmonoxide gassen, zorg je met een controle er ook voor dat de cv ketel optimaal effectief blijft werken. Hierdoor bespaar je veel geld op de lange termijn. De kans op storingen worden ook aanzienlijk ingeperkt, met name als de winter weer zorgt voor veel uitval van cv ketels. Je bespaart hierdoor veel energie, wat weer goed is voor je jaarlijkse eindafrekening. Daarnaast zal de levensduur van je cv ketel aanzienlijk toenemen, omdat storingen en defecte onderdelen tijdig vervangen worden. Leenards Warmte- en Luchttechniek BV kan dit onderhoud uitvoeren.

Delen