Veranda

EEN VERANDA ALTIJD COMFORTABEL

Een veranda is een onderdeel van een woning of bijvoorbeeld een schuur. Het is een aangebouwde overdekking die aan één zijde aan het gebouw vastzit en aan de andere zijde wordt ondersteund door palen. Meestal is de buitenvloer op gelijke hoogte met de binnenvloer, waardoor een dergelijke constructie een verlengstuk van de woonkamer wordt om te vertoeven wanneer het lekker weer is. Maar een afdak kan ook aan een schuur aangebouwd zijn, zodat er altijd droog kan worden gesleuteld aan motor of fiets. Ook zijn veranda’s geschikt om onder te barbecueën.

Veranda's bestaan er in veel verschillende uitvoeringen, van knutselwerken tot kunstwerken worden er gemaakt. Daarom is het ene bouwsel veiliger dan de andere. Het is mogelijk om het geheel af te sluiten met glas zodat er een heerlijke windstille plek ontstaat om te zitten maar dan is de naam anders, en dan wordt het een serre genoemd.

COSTRUCTIEMATERIALEN EN PERSOONLIJKE SMAKEN

Elke persoon is anders, dus ook is ieder zijn of haar smaak anders. Waar de ene persoon voor een glazen dak op het bouwsel gaat, wil de ander golfplaten of hout. Er is veel keuze, en daarom kunnen voor- en nadelen goed worden afgewogen.

Houten veranda's geven een natuurlijk gevoel en hebben een mooie uitstraling. Maar een houten constructie heeft onderhoud nodig. Zowel geïmpregneerd hout als geverfd hout moet worden verzorgd. Na een aantal jaren is het aanbrengen van een nieuwe laag impregneermiddel zeker geen verkeerd idee voor het goed houden van het hout. Verflagen hebben om de paar jaar zeker aandacht nodig en daarvoor moeten uren worden vrijgemaakt om het zelf te doen of er is dan een schilder nodig.

Een veranda van steen is duurzamer dan hout, maar daar zit ook weer een ander kostenplaatje aan vast. Met steen kan men qua constructie veel kanten op want er kan op verschillende manieren een mooie pilaar worden gemetseld, om het dak te ondersteunen.

De nieuwste trends zijn veranda's gemaakt van metaal met keurig weggewerkte regenpijpen en transparante daken. Vaak is het mogelijk om een zijkant dicht te laten maken zodat het idee van een serre wordt benaderd. Online is er een groot aanbod dat zeker de moeite waard is om te bekijken. U kunt bijvoorbeeld een kijkje nemen bij SVK Benelux.

EEN GOEDE AANWINST

Het hebben van een afdak aan het huis biedt vele voordelen. Het hebben van wat extra comfort aan het huis is altijd gemakkelijk, bijvoorbeeld als het regent. Maar onder het afdak in een luie stoel op een zomeravond een boek lezen, is ook ideaal, hierdoor is het extra genieten.

Delen