Monumenten om een graf te markeren, in de volksmond grafstenen genaamd, zijn door nieuwe technieken steeds mooier en sprekender te maken. Niet één mens is hetzelfde; waarom moet dan wel iedere grafsteen hetzelfde zijn? Als je rondkijkt op een begraafplaats zie je bij de oude graven grijze grafstenen, bij de nieuwere andere materialen. In principe gaat het erom; als het materiaal maar duurzaam is, tegen weer en wind kan, dan is het geschikt voor een grafmonument. Hierin geldt dat de grafsteen van natuursteen zoals marmer of graniet ook tot de duurzame materialen behoort, dat is van oudsher zo en zal daardoor altijd blijven.

Ook combinaties kunnen

Een grafmonument van versteend hout, of van cortenstaal, of plexiglas, of teakhout; het kan allemaal. Maar een combinatie van verschillende materialen is ook goed mogelijk. Online zijn afbeeldingen te vinden van een grafmonument van wit marmer met plexiglas met daar omheen wit grind en daar weer omheen een rand van graniet, evenals cortenstaal en natuursteen. Door de combinaties van de materialen zijn unieke grafmonumenten te maken die decennia lang meegaan. Dit is belangrijk; de kist is alleen voor tijdens de uitvaart, het grafmonument voor jaren daarna.

Laat het grafmonument spreken

Mooi is dat er tegenwoordig veel meer informatie over de overledene op een grafmonument kan dan vroeger. Als je toch op een begraafplaats naar de oude grijze grafstenen gaat kijken zie je heel sober de naam en de datums; heel soms een verwijzing naar een bijbeltekst. En die datums zijn dan de geboortedatum en de datum van overlijden. Nu is het mogelijk om meer over de dierbare overledene te vertellen. Als de overledene een passie had voor muziek, dat er op het grafmonument ook een muzieknoot terug te vinden is. Maar ook dat zijn of haar beroep terug te zien is. Bijvoorbeeld, het graf van een metselaar en op het grafmonument is een troffel terug te vinden. Ook hierin is ruimte voor creativiteit, als voorbeeld weer die muzieknoot; soms heeft het grafmonument zelf de vorm van een muzieknoot, soms is het erop gegraveerd.

Wat is het budget?

Vandaag de dag is dat de kwestie; wat mag het kosten? Daarin zit nog het verschil in al die mogelijkheden. Sommige grafmonumenten zijn voor veel mensen financieel niet haalbaar. Denk aan zo'n steen die als een soort van deksel over het hele graf ligt. Doordat alles mogelijk is qua materialen en vormen zijn de prijsverschillen gigantisch. Maar bedenk wel; het is een investering en niet voor even. Een grafmonument gaat jaren mee, en zal daar dan de herdenkingsplek zijn van de overleden dierbare. Hutting Natuursteen kan je helpen bij het maken van een keuze.

Delen