Het plaatsen van een nieuwe dakkapel is natuurlijk een grote uitgavepost en als het goed is een mooie en praktische uitbreiding van het huis. Toch zijn er zowel voor de eigenaren als de buren mogelijke complicaties die helaas kunnen optreden. 

Buren

Een nieuwe dakkapel bij de buren? Hartstikke leuk, maar ze moeten natuurlijk niet de schaduw op je zonnepanelen gooien! Dat gaat geld kosten. Maar helaas is hier niet zoveel tegen te doen. Klagen? Dat kan, maar wanneer de buur het allemaal netjes volgens de regels heeft gedaan zijn er geen wettelijke acties die je ondersteunen. Tenzij de gemeente langskomt en een dwangbevel afschrijft voor het verplaatsen, veranderen of verwijderen van de dakkapel. Polystyle een bedrijf dat dakkappellen in Roosendaal maakt en installeert kent talloze voorbeelden van problemen die zich kunnen voordoen. Er zijn natuurlijk regels waaraan een dakkapel moet voldoen. Er moet bijvoorbeeld minimaal 0,5 meter dak zitten tussen en bij rijtjeshuizen is de grenslijn de zijkant van het dakvlak. Maar er zijn meer regels waar de kapel van de buurman aan moet voldoen. Denk bijvoorbeeld aan een bouwvergunning. Uiteraard wil iedereen de relatie met de buren zo goed mogelijk houden. Een dakkapel zou geen reden moeten zijn voor een geschil. 

Zelf plaatsen?

Zelf plaatsen is natuurlijk heldhaftig, maar onderschat het niet: specialisten weten precies de afmetingen, het materiaal en zijn bovendien goede timmermannen. Je dient dan ook over echte timmerman's skills te beschikken, want elk kiertje moet gedicht zijn. Je wilt niet met lekkages komen zitten wanneer de dakkapel netjes staat en af is. Dan wordt het erg lastig om die nog goed op te vullen! Het voordeel van specialisten inhuren is dat je een garantieperiode hebt. En die garantie gaat vaak over een langere termijn en is daarnaast erg uitgebreid. 

Enkel renovatie

Wanneer er sprake is van een slechte isolatie of er een drainage probleem is, dan kun je natuurlijk enkel voor een renovatie gaan. Een opvulling, een stuk dat vervangen wordt of een extra isolatie laag: specialisten komen bij u langs en weten wat het beste gedaan moet worden. Dit bespaart enorm veel geld en kan ervoor zorgen dat uw dakkapel nog wat jaartjes meegaat. Enige complicatie is wel: de kosten kunnen verschillen tussen 550 euro en oplopen tot boven de 8000 euro. Moeten enkel de boeiboorden gerenoveerd worden? Dan spreekt u over zo'n 900 euro. Of zijn alleen de loodslabben aan vervanging toe? Dat wordt dan zo'n 650 euro. Andere renovaties en reparaties worden duurder en een gehele renovatie is gemiddeld 3000 euro.

Delen